Nieuws: Oranjevaasje

Nieuw Oranjevaasje 75 jaar Vrijheid ontworpen door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme

Sinds 31 augustus 2019 herdenken we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, precies 75 jaar geleden. Ter ere van 75 jaar vrijheid presenteert Royal Leerdam Crystal het nieuwe Oranjevaasje, ontworpen door niemand minder dan H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme.

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen van landsbelang. De Oranjevaasjes worden in de eeuwenoude Leerdamse Kristalfabriek door de meesterglasblazers handgevormd en mondgeblazen van ‘Cristal Supérieur’, het meest zuivere kristal van Europa. Ter ere van 75 jaar vrijheid brengt Royal Leerdam Crystal in 2019 en 2020 een serie van twee Oranjevaasjes uit. Het Oranjevaasje dat in augustus 2019 wordt uitgegeven is ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Zuid-Nederland. De ontwerpen zijn gemaakt door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme, dochter van H.K.H. Prinses Irene der Nederlanden. Een bijzondere mijlpaal, aangezien dit het eerste Oranjevaasje is dat ontworpen is door een lid van de Koninklijke Familie.

Ontwerp van H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme
Grote Nederlandse kunstenaars en ontwerpers hebben hun naam al aan de traditie van de Oranjevaasjes verbonden. Royal Leerdam Crystal heeft H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme gevraagd het nieuwste Oranjevaasje te ontwerpen. Prinses Margarita (1972) heeft sinds 2014 haar eigen juwelenlijn. Ze ontwerpt juwelen waarin ze de natuur probeert weer te geven. Ook voor het ontwerp van het Oranjevaasje liet zij zich inspireren door de natuur. De beweging in het vaasje is geïnspireerd op een vlucht vogels die vanuit het wateroppervlak opstijgt de lucht in.

Oranjevaasje 75 jaar Vrijheid wordt in een gelimiteerde oplage van slechts 500 exemplaren uitgebracht. Het bijzondere vaasje is te koop via de webshop en De Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal. Het eerste exemplaar werd aan het Koninklijk Huis worden uitgereikt. Tevens was het Oranjevaasje - samen met alle eerdere Oranjevaasjes vanaf 1927 - te zien op Masterly The Hague, een festival in Den Haag waar oude Hollandse Meesters en nieuw 'Dutch Design' elkaar ontmoeten.

Onderdeel van een serie
Het Oranjevaasje 75 jaar Vrijheid is onderdeel van een serie: het volgende Oranjevaasje is in ontwikkeling en leverbaar vanaf medio mei 2020. Het is mogelijk om ook dit nog te ontwerpen Oranjevaasje alvast te bestellen. De prijs van beide Oranjevaasjes bedraagt € 295,- per stuk. De prijs van de serie bedraagt € 550,-. Daarnaast is er een jubileumvaas uitgebracht: een grotere versie van het ontwerp van H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Een gelimiteerde oplage van slechts 75 exemplaren maakt deze vaas extra exclusief.

Foto's: Frieda Mellema