Nieuws: Oranjevaasje

Laatste Oranjevaasje uit oorspronkelijke fabriek Royal Leerdam CrystalLeerdam, 4 april 2020

In mei 2020 zouden we als Nederland 75 jaar vrijheid vieren. De corona crisis zorgt ervoor dat grote festiviteiten niet gepast zijn en we op een andere manier, maar met wellicht nog grotere waardering, de vrijheid herdenken. Het themajaar was ook aanleiding voor Royal Leerdam Crystal om een nieuw Oranjevaasje te lanceren.


Oranjevaasje ‘75 jaar vrijheid’

In 2019 onthulde Royal Leerdam Crystal het eerste Oranjevaasje met als thema ’75 jaar vrijheid’ uit een serie van 2 die ontworpen is door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Het tweede vaasje wordt vandaag op gepaste wijze gepresenteerd. De onthulling van een nieuw Oranjevaasje gaat meestal gepaard met festiviteiten, maar de situatie waarin de wereld momenteel verkeerd laat dat niet toe. Desalniettemin is het belangrijk om stil te staan bij vrijheid. We merken vandaag de dag misschien nog wel sterker dan ooit hoe vanzelfsprekend we dat vinden.

“Nu onze fysieke vrijheid deze dagen wordt beperkt, voor de gezondheid en veiligheid van ons allemaal, ben ik me nog bewuster van onze vrijheden en hoe bijzonder die zijn; de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, de vrijheid om zonder geweld te leven” aldus H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme.

Al sinds 1927 worden Oranjevaasjes door Royal Leerdam Crystal vervaardigd en dit vaasje is niet het eerste vaasje om de oorlog te gedenken. In 1945 bracht de Glasfabriek Leerdam het meest beroemde vaasje, het Bevrijdingsvaasje, op de markt. De kleur van het dit vaasje was vrij instabiel: de tinten varieerden van roodbruinoranje tot oranjegeel. De reden hiervoor was dat er vanwege grote schaarste direct na de oorlog het glas gebruikt werd waarmee achterlichten voor auto’s en fietsen werden vervaardigd.

De vaasjes worden in de Kristalfabriek door de meesterglasblazers handgevormd en mond geblazen van ‘Cristal Supérieur’. De Oranjevaasjes die door H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme zijn ontworpen behoren tot de laatste die in de oorspronkelijke Kristalfabriek worden geblazen. Vanaf 2021 zal er op een andere locatie worden geblazen. De prijs van beide Oranjevaasjes bedraagt € 295,- per stuk. Het oranjevaasje wordt in de eerste week van mei verstuurd. De prijs van de serie bedraagt € 550,-. Daarnaast is er in het najaar van 2019 een grotere versie van het ontwerp van H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme uitgebracht in blauw. Een gelimiteerde oplage van slechts 75 exemplaren maakt deze vaas extra exclusief.

Foto's: Frieda Mellema