Heijmans

‘Maak 'm extreem veilig en tegelijkertijd bijzonder’

In opdracht van Heijmans hebben architect Marlies Zuidam van FAAM Architects en designer Kiki van Eijk al hun creativiteit losgelaten op de muur van appartementencomplex Perron073 in Den Bosch. Zij riepen daarbij de hulp in van de meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal.

Doordat het appartementencomplex vlak naast het treinstation ligt moest de gevel van het gebouw extreem dik, dicht en veilig worden gemaakt. Marlies Zuidam: “Eigenlijk een soort bunkerwand, zonder grote openingen. Dus de uitdaging voor ons was om dat dichte, enorme oppervlakte ook aantrekkelijk te maken.” Ook Heijmans zocht naar een statement om van het gebouw iets bijzonders te maken.

Marlies riep de hulp in van Kiki van Eijk, die op haar beurt enthousiast aan de slag ging met een ontwerp. Kiki: “Treinen die elkaar passeren, snelheid, de lijnen van voortrazende treinen; dat wilde ik in reliëf aangebrachte lijnen vangen in de gevel.” De glazen bellen, gemaakt door de meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal, zijn een bijzonder element en symboliseren de kleine ontmoetingen tussen de passagiers. Kiki: “Zie het als spatten vrijkomende energie. Die toevallige ontmoeting in de trein, een sprankeling in het contact, verliefd worden of gewoon een leuk gesprek voeren. Die bellen zitten op plekken waar de lijnen samenkomen.” 

Statement als succesfactor
De mondgeblazen glazen bellen zijn expres van butsen en deuken voorzien zodat het licht steeds op voor een andere reflectie zorgt. Elke bel is uniek waardoor het een spannend geheel vormt. In combinatie met het reliëf in de stenen vormt het een prachtig beeld dat van alle zijden anders is. Een geslaagd project voor alle partijen.